Zihnin Arka Sokakları

"Ve en sonunda göreceğin aşk, verdiğin aşka eşit olacaktır." - The Beatles (The End) 🎵🐝💕🌻🌍🐾

28 Temmuz 2017 Cuma

Lorde - Melodrama (2017)


Pure Heroine ve başarılı teklisi Royals nedeniyle kendisine olumsuz yargılarla yaklaştığım ama Bowie'nin ölümünden sonra kendisi için sahnede ortaya koyduğu performans ile beni şaşırtan Lorde, yeni teklisi (ben yazana kadar eskidi) Green Light ile radarıma girmeyi başardı. Herkesin daha ilk albümüyle yere göğe sığdıramadığı bu genç şarkıcının potansiyel sahibi olduğunu farkına varabilmem için daha iddialı şeyler yapması gerekiyordu. Mesela Green Light şarkısı.

Vokalin ve ritmin daha çok ön planda olduğu şarkılar kaydeden Lorde, bu albümde altyapılara ve düzenlemelere biraz daha önem vermiş gibi. Albümün açılışını yapan müthiş pop hiti Green Light, son yıllarda popüler olan piano destekli elektropop / dans şarkılarını andırsa da, başarılı synth desteğiyle şarkıyı farklı bir yere konumlandıryor. Ne Sia, ne Britney Spears, ne başkası şöyle enfes bir şarkı çıkaramadı son yıllarda. Ayrılığın "en güzel" meyvesi belki de bu tarz şarkılar.

 "Makyajımı bir başkasının arabasında yapıyorum ben
Aynı barlardan farklı içkiler sipariş ediyoruz
Ne yaptığın hakkında biliyorum ve gerçeği haykırmak istiyorum
Plajı sevdiğini sanıyor (o kız), lanet bir yalancısın."

Eski sevgilinin hayaletine "yeşil ışığın" yanmasıyla yol verdikten sonra denizlere açılma vakti geldi. "Haftasonunun Kral ve Kraliçe'sini" anlatan Sober'da, eski yaşanmışlıkları -hiçbir şeye benzemeyen- zevklerle unutmaya çalışırken bir yandan da tedbiri elden bırakmak istemez.

"Bunlar haftasonu oyunlarıdır, umursamıyormuşuz gibi davranırız, 
Fakat umursarız
Biz ayıldığımızda ne yapacağız ki ?...
Geceyarısı soluklaşıyoruz, gün ışığına dek bitkiniz
Bittiğinin farkındayız
Sabah vakti, tüm o kalpkırıklıklarıyla dans ediyor olacaksın."

Favorilerimden olan The Louvre, aşık olmanın peşinden gelen tüm o gürültülerin ve artçı sallantıların anlatıldığı, bassların kalp atışlarına karıştığı hayran olunası bir şarkı. Siz de kalp atışlarınızı dinletin herkese aşık olunca ve onları dansa kaldırın aşkın ritmiyle.

"İlk başta koşuşturma vardı, ağına yakalandım bir an bile olsa
Ama sevgili, suçlanacak kişi yalnızca sendin, tüm yaptıklarından
Duyuyor musun o şiddeti ? Göğsüme bir megafon yaslayın
Yayına alın, güm, güm, güm, güm
Ve hepsini dans ettirin (bu ritimle)."

Lorde piano başına geçer Liability ile ve albümün ilk balladı böylece -orta şekerli- başlar

İlk albümde kaydettiği şarkıları fazlasıyla hatırlatan ve bu nedenle sevemediğim iki parçadan oluşan Hard Feelings/Loveless şarkısı albümü en zayıf dakikaları.

Yaylılarla açılan ve çok can yakacağı belli olan Sober II (Melodrama), albümün en iyilerinden. Şarkıcının Beats1 Radio'da yaptığı açıklamasına göre, bu şarkı, "ışıkların yanmasından sonrasını" anlatıyor. Sober şarkısıyla hatırlarsanız gece partilere akmıştık. Ve uyandık. Şimdi ne olacak dersiniz ? Devam ediyor, "ışıklar geldiğinde, çok depresiftir. Bilirsin, bulaşık makinesini doldururken parti sonrası o sabah ve her yer alkol kokar ve sen dersin, 'kusabilirim sırf bu kokulardan'." Sober'ın tüm eğlencesini alır götürür Melodrama.

"Tüm o silah dövüşleri ve o kireçli ışıklar
Ve acayip hastalıklı kutsal geceler
Bizi konuşacaklar, tüm aşıklar
Nasıl öpüştüğümüzü ve nasıl birbirimizi öldürdüğümüzü...
Söylemiştik size, bu, melodramaydı."

Writer In the Dark, albümün ikinci klasik balladı, Spotify'da çok tutmasına rağmen ben sevemedim. Fevkalade öngörülebilir buldum şarkıyı. Sıfır heyecan. İkinci zayıf noktamız burası.

Her şarkıcının kendi tarzını bulması lazım. Eninde sonunda. Tabii bu zorlu ve oldukça uzun bir süreç. Nasıl ki Lana Del Rey, ikinci albümüyle tarzını oturttuysa (onun da yakında çıkacak albümü pek iyi durmuyor ya hadi bakalım neyse) Lorde'un da rotayı dans ve popa çevirerek iyi bir şey yaptığını düşünüyorum. Zira Supercut hem can yakan hem dans ettiren şarkılardan biri.

Öncülünden başarılı olduğunu düşündüğüm Liability (Reprise), giderayak koyulmuş bir nokta.

Kapanışı yine 2017 model pop yıldızı Lorde ile yapıyoruz. Perfect Places ile dans pistine buyrun.

"Çünkü bizler genciz ve bizler utanmıyoruz
Bizleri mükemmel yerlere götürün
Tüm kahramanlarımız yok oluyor
Şimdi yalnız kalmaya dayanamam
Hadi mükemmel yerlere gidelim
Geceleri yaşıyorum ve ölüyorum
Biriyle tanış, evine götür
Hadi öpüşelim ve sonra da kıyafetlerini çıkar
Bir nahoş gece daha"



Bunları Dinlemek Lazım: Green Light, The Louvre, Melodrama, Supercut, Perfect Places

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder